Védőoltások kutyáknak

 

Miért kell a kutyámat vakcinázni?

 

Ha a kutyánkat nem részesítjük megfelelő védőoltásokban, nagy a kockázat, hogy megkapja valamelyik súlyos, esetenként végzetes fertőző betegséget. Fontos a vakcinázás időben történő elvégzése, mert a súlyosan megbetegedett állatot nem, vagy csak költséges és hosszadalmas módon lehet gyógykezelni, meggyógyítani. Melyek a legfontosabb betegségek, amelyek ellen létezik védőoltás?

 

Veszettség

A veszettség egy vírusos megbetegedés, amely a kutyán kívül más állatfajokra és emberre is veszélyt jelent. A fertőzés a veszett állat (pl. kutya, macska, róka…) harapásával terjed, a vírus a harapás helyéről az idegek mentén jut el az agyvelőbe, ahol agyvelőgyulladást okoz. Mivel a betegség gyógyíthatatlan, a megelőző oltás az egyetlen védekezési lehetőség. Hazánkban jogszabály írja elő az ebek kötelező veszettség elleni oltását. Minden három hónapos kort elért kutyát 30 napon belül be kell oltani, majd az első oltást követően hat hónap múlva, utána pedig évenként kell megismételni a vakcinázást.

 

Parvovírusos bélgyulladás

                Legveszélyeztetettebbek a kölyökkutyák, de oltatlan ebekben bármely életkorban előfordulhat a fertőzés. A betegség a fertőzött kutyák bélsarával terjed, de akár a cipőtalpunkkal is hazavihetjük a vírust, mivel az igen ellenálló, a környezetben hónapokig életképes marad. A kórokozó a száj- és orrüreg nyálkahártyáján jut be a szervezetbe és vérzéses bélgyulladást okoz, amelynek tünetei a következők: bűzös, véres hasmenés, hányás, hasi fájdalom, elesettség, étvágytalanság. A fertőzés kölyökkutyákban gyors kiszáradás miatt elhulláshoz vezethet. A korai, 6-8 hetes korban megkezdett alapimmunizálás, majd az évenkénti emlékeztető oltások életmentőek lehetnek.

 

Szopornyica

                A kiterjedt vakcináció következtében jelentősége csökkent, de betegség különböző formái manapság is jelen vannak. Főként az 1 évesnél fiatalabb kutyákban fordul elő, de idősebb állatok is megbetegedhetnek. A fertőzés kutyáról kutyára belélegzéssel terjed. Először döntően légzőszervi tünetek jelentkeznek: orrfolyás, szem váladékozása, köhögés, láz, levertség, étvágytalanság, hasmenés. Később az idegrendszeri tünetek kerülnek előtérbe, ekkor az állat már nem gyógyítható. A fertőzés védőoltással megelőzhető, 6-8 hetes korban megkezdett alapimmunizálás, majd az évenkénti emlékeztető oltások életmentőek lehetnek.

 

Fertőző májgyulladás

                A betegséget okozó vírus a kutyák szoros együttléte során állatról állatra közvetlenül terjed. A kezdeti tünetek gyakran jellegtelenek: étvágytalanság, bágyadtság, láz, hasi fájdalom, hányás, hasmenés. A májgyulladásra utaló sárgaság gyakran csak később jelentkezik. A betegségen átesett kutyákban gyakran előfordul a szem szaruhártyájának kékes elszíneződése, amely később elmúlik. Ez a fertőzés is megelőzhető védőoltással, 8-10 hetes korban megkezdett alapimmunizálás, majd az évenkénti emlékeztető oltások létfontosságúak lehetnek.

 

Leptospirosis

                A leptospirosist baktériumok okozzák, amelyek a fertőzött állatok vizeletével (kutya, rágcsálók) terjednek. A kórokozó a májat, veséket betegíti meg, magas lázat, elesettséget, hasmenést, hányást, sárgaságot okoz. A fertőzött vizelet bőrre kerülésével az ember is fertőződhet.  Így a 8-10 hetes korban megkezdett alapimmunizálás, majd az évenkénti védőoltás nemcsak a kutya, hanem saját magunk védelmét is szolgálja.

 

Kennel köhögés

                A megbetegedést többféle kórokozó (vírus, baktérium) együttesen váltja ki. Legtöbbször jóindulatú, gyógykezelhető bántalom, amely száraz köhögésben, lázban, étvágytalanságban, ritkábban tüdőgyulladásban nyilvánul meg. Terjedéséhez a kutyák közvetlen érintkezése szükséges, ezért különösen csoportban tartott kutyáknál (tenyésztők) vagy csoportba (pl.: kiállítás, kutyaiskola, futtató) gyakran járó kutyákban fontos a megelőző védőoltás beadatása.

 

Mikor és hogyan kell kutyánkat védőoltásban részesíteni?

Kölyökkutyák esetében már 6-8 hetes korban el kell kezdeni az alapimmunizálást. Erre már léteznek úgynevezett kombinált, több kórokozót tartalmazó vakcinák, amelyeket 3-4 hetes időközzel minimum háromszor adva kialakítható az immunitás. Az így kialakított védettség sem tart örökké, az oltásokat évente szükséges és fontos megismételni és ezzekkel együtt rendszeresen, negyedévente féregteleníteni kedvencünket. Ne feledjük a megelőzés mindig olcsóbb, mint egy hosszadalmas, költséges gyógykezelés!!!

 

Javasolt oltási sor kutyáknak:

-6. hét: parvovírusos bélgyulladás elleni oltás

-8. hét: kombinált oltás: parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis

-11. hét: kombinált oltás ismétlése

-14. hét: kombinált oltás ismétlése

-17. hét: veszettség elleni oltás (törvény szerint kötelező)

-10.hó: veszettség elleni oltás ismétlése (törvény szerint kötelező)

-emlékeztető oltások: évente veszettség, kombinált