Kullancsok

A kullancsok világszerte elterjedt vérszívó, ízeltlábú élősködők.  Magyarországon 42 fajuk honos, közülük kedvenceink vonatkozásában két fajnak van jelentősége a közönséges kullancsnak (Ixodes ricinus) és a kutyakullancsnak (Dermacentor reticulatus).  A kullancsok széles körben megtalálhatók a természetben (erdők, síkságok), de napjainkban már a városi közparkokban, kertekben is megjelentek. Legaktívabb időszakuk márciustól októberig tart, de a mai időjárási viszonyok között egész évben előfordulnak, csak a nyári kánikula tűző napsütése és a téli fagyok beállta csökkenti némileg egyedszámukat.  Tudnunk kell, hogy ennek ellenére jelentős számban bárhol, bármelyik évszakban találkozhatunk velük, mert sokuk dacol a földrajzi, meterológiai viszonyokkal.  A kullancsok nemcsak vérszívásukkal zavarják állatainkat, hanem több, akár végzetes kimenetelű fertőző betegség kórokozóját is magukban hordozhatják. Ezek a betegségek a következők:

A babesiosis terjesztője a kutyakullancs. A kutyán megtelepedő élősködő vérszíváskor a nyálával juttatja be a kutya szervezetébe a kórokozót. A Babesiák egysejtű paraziták, amelyek a vörösvértestekben élősködnek, szaporodásuk során azokat károsítják. A fertőzés tünetekben már két nappal a kullancs vérszívása után is jelentkezhet, de a lappangási idő akár több hetet is elérheti. A betegség gyakran jellegtelen tünetekkel kezdődik, mint étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, később magas láz, halványszínű nyálkahártyák, vérszegénység, barnavörös vizelet ürítése, hátsó testfél gyengeség is kialakulhat.  A betegség gyógykezelhető, de szövődményként vese-, májkárosodás is felléphet, ami az állat életébe is kerülhet.

                A Lyme-kórt a közönséges kullancs terjeszti.  A betegség első tünete a kullancscsípés körül kialakuló vándorló bőrpír, amely pigmentált bőrű kutyákon sokszor észrevétlen marad. A kórokozó valamennyi szervet képes megtámadni, így a betegség tünetei is változatosak lehetnek. Gyakoriak az ízületi bántalmak, szív, idegrendszeri panaszok. A megbetegedés gyógykezelhető, de sokszor csak hosszadalmas és költséges módon.

Az ehrlichiosis kórokozója a fehérvérsejteket támadja meg. Terjesztője a kutya barna kullancsa (Ripicephalus sanguiensis), amely elsősorban Dél-Európában fordul elő. Betegség tünetei a következők: láz, orrfolyás, szemek váladékozása, testszerte nyirokcsomó duzzanat, elesettség, vérzések a nyálkahártyákon, végtagok, hasalj vizenyője. A betegség antibiotikummal gyógyítható.

 

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek súlyos tünetekkel járnak és akár az állat életét is veszélyeztethetik, ezért a megelőzés szerepe nagyon fontos. A Lyme-kór ellen létezik védőoltás, de a többi betegség csak úgy előzhető meg, ha megakadályozzuk a kullancsok megtelepedését, vérszívását kedvencünkön.  Erre alkalmasak a kullancsellenes nyakörvek, a nyakba cseppenthető  spot on készítmények, szájon át adható rágótabletták, amelyeket egész évben folyamatosan célszerű használni.