Ivartalanítás

 

Magyarországon még nem általános a nem tenyésztési célból tartott társállatok ivartalanítása. Sok az ezzel kapcsolatos ellenérzés és tévhit. Pedig az ivartalanítás nem rontja az állatok életminőségét, nem csökkenti munkaképességüket, nem okoz nemi eredetű pszichés problémákat és az egészségvédelemnek majdnem olyan fontos eszköze, mint a védőoltások.  Az ivartalanítás előnyös mind az állat, mind a tulajdonosa számára, nem beszélve az állatvédelmi vonatkozásokról.  Nézzük először kedvencünk, aztán a tulajdonos szemszögéből a műtét előnyeit.

Az egyik legnagyobb tévhit az ivartalanítással kapcsolatban, hogy a nőivarú állatnak egyszer mindenképpen ellenie kell. Ez nem igaz!!! Az ivartalanításnak azonkívül, hogy megakadályozza a nemkívánatos almok születését, fontos betegségmegelőző szerepe is van. Az ivartalanított állatokban csökken az emlő- és méhdaganatok előfordulásának esélye. Ha a műtétet még az első tüzelés előtt elvégzik, akkor 0,5%-ra, ha az első két tüzelés között, akkor 7%-ra, ha a második és harmadik tüzelés között, akkor 25%-ra csökken a daganatok kialakulásának esélye. Szukakutyákban tüzelés után igen gyakran előfordul az álvemhesség, amely gyógyszeres kezeléssel ugyan megszüntethető, de a rendszeresen álvemhes kutyákban gyakoribbak az emlők daganatos elváltozásai. A tüzelést követően kialakulhat még a méh gennyes gyulladása is, mivel az ivarzás alatt a méhnyak nyitott és a hormonális hatások miatt a méhben csökken a helyi ellenállóképesség, amelyek felszálló bakteriális fertőzéshez vezethetnek. A kialakult gennyes méhgyulladás csak sebészi úton, műtéttel kezelhető, amely a fertőzés fennállása miatt sokkal kockázatosabb, mint egészséges állatban.  Kankutyák esetében idős korban gyakoriak a prosztata betegségei (túltengés, ciszták, daganat), amelyek ivartalanítással szintén megelőzhetők.

Az ivartalanítás számos előnnyel jár a tulajdonos számára is. Párzási időszakban nem kell gondot fordítnia arra, hogy elzárja állatát vagy áthatolhatatlan kerítést építsen háza köré.  A műtét elvégeztetésével csökken az elszökésből adódó balesetek (gázolás), sérülések (harapások okozta tályogok) és bizonyos betegségekkel való fertőződés (pl. macska leukosis, macska-AIDS) kockázata. Ugyancsak tévhit az ivartalanítással kapcsolatban, hogy megváltozik az állat viselkedése. Ebben valóban van némi igazság, hiszen csökken a kóbórlási kedv, hímivarú állatoknál a nemkívánatos jelölés, kankutyáknál az agresszivitás, illetve elmarad a családtagokon, látogatókon történő párzási mozdulatok gyakorlása. Tehát e tekintetben is csak pozitív változásról beszélhetünk!

Összeségében tehát elmondhatjuk, hogy az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel hosszabb ideig élnek, mint nem ivartalanított társaik. A műtét elvégeztetésével csökkenthetjük a gazdátlan, kóborló, éhező, betegségeket terjesztő állatok számát, így ezzel tehetünk egy keveset az állatok védelméért!