Bolhásság

 

A kutyák és macskák bolhássága nemcsak az állatoknak, hanem tulajdonosaiknak is okozhatnak kellemetlen perceket.  A bolhák csípése nemcsak fájdalmas és idegesítő, de a bolhák emberre és állatra is veszélyes galandférgesség hordozói lehetnek.

A bolhák vérszívásukkal komoly bőrtüneteket, nyugtalanságot, viszketegséget okoznak, súlyos fertőzés esetén állatokban akár vérszegénység is kialakulhat. Az arra érzékeny kutyáknál, macskáknál a bolha nyála allergiás reakciót vált ki, amelynek következtében kedvencünk néhány óra alatt véresre vakarhatja, rághatja magát, elsősorban a faroktő tájékán. A bolhaekcéma kialakulásához elég egyetlen bolha csípése. Legtöbbször az élősködőt már nem is találjuk meg az állaton, csak a bőrgyulladást vesszük észre vagy a bolhák ürülékét látjuk meg, amelyek apró fekete pöttyként tűnnek elő a szőrszálak között a bőrön.

Mit tegyünk, ha állatunk bolhás? A védekezés alapvetően két részből áll. Egyrészt kedvencünket kell megszabadítani az élősködőktől. Erre alkalmasak a bolha ellenes spot on készítmények. Ezek nyakra cseppenthető oldatok, amelyek a nyak bőréről felszívódva, a faggyúmirigyeken át kiválasztódva fejtik ki hatásukat, kiirtják a bolhákat és 1-2 hónapos védelmet is nyújtanak a paraziták ellen. A különböző fürösztő, lemosó, porzószerek használata nem javasolt, mert nincs tartós védő hatásuk és nem gátolják meg a környezetből történő újrafertőződést. A védekezés másik nagyon fontos eleme a környezet fertőtlenítése, bolhamentesítése. A mosható dolgokat ki kell mosni, a szőnyegeket, bútorokat jól kiporszívózni, a kutyaházakat bolha ellenes oldatokkal kell bepermetezni, lemosni. Erre azért van szükség, mert a bolhák fejlődési alakjai (pete, lárva, báb), amelyek a bolhapopuláció 95%!-át adják, a környezetben hónapokig életképesek maradhatnak és így a belőlük kifejlődő bolhák bármikor újra megtelepedhetnek kedvencünkön.

Melyek a bolha elleni védekezés szabályai?

1.       A bolhásság kezelésére használt spot-on készítmények, rágótabletták rendszeres alkalmazásával megelőzheti kedvence újrafertőződését. Erre a célra egy jó minőségű bolhanyakörv is alkalmazható.

2.       A bolha ellenes kezelésnél fontos, hogy az egy helyen tartott valamennyi állatot (kutya, macska, nyúl, vadászgörény) egyszerre kell kezelni, mert a bolhák fajok között is fertőznek és a teljes populáció csak így írtható ki.  Mivel a bolhák bizonyos galandférgek köztigazdái, ezért a bolha ellenes kezeléssel együtt féreghajtó készítmények adása is javasolt.

3.       Az állatok kezelésekor ne felejtsük el környezetüket is fertőtleníteni, mentesíteni a bolháktól.

 

Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, sok kellemetlenségtől, vakarózástól kímélhetjük meg háziállatunkat és magunkat is!